Meer dan 24.000 slachtoffers van het piramidespel van Bernie Madoff krijgen in totaal zo’n 773 miljoen dollar uitgekeerd van de Amerikaanse overheid. De slachtoffers komen uit 119 verschillende landen.

Ze worden betaald uit het slachtofferfonds dat de Amerikaanse overheid vier jaar geleden speciaal voor deze zaak opzette. De staat zal uiteindelijk in totaal zo’n 4 miljard dollar uitkeren.

Het geld komt niet van Madoff zelf. Die stal zo’n 20 miljard dollar van investeerders die dachten dat hij een legitiem investeringsfonds leidde. Madoff pleitte schuldig in 2009 en werd veroordeeld tot 150 jaar in de gevangenis. Hij is inmiddels 79 jaar oud.

Civiele rechtszaken

Het geld komt wél van beslagleggingen en schikkingen met mensen en bedrijven die in verband zijn gebracht met de zaak. “We hebben miljarden dollars gevorderd van derde partijen en keren die nu uit aan tienduizenden slachtoffers”, aldus onderminister van Justitie Rod Rosenstein tegen CNN. “Dit is de grootste teruggave van verloren eigendommen in geschiedenis.”

Gelukkig voor de slachtoffers houdt het niet op bij de 4 miljard dollar die de Amerikaanse overheid bijeenraapt. Eerder werd advocaat Irving Picard al door de rechtbank aangesteld om de slachtoffers te helpen. Voornamelijk dankzij schikkingen in civiele rechtszaken heeft hij al meer dan 10 miljard dollar kunnen uitkeren.

De Amerikaanse overheid heeft dezelfde tactiek gekozen. Zo'n 1,7 miljard dollar uit haar fonds is afkomstig van JPMorgan Chase, dat drie jaar geleden schikte in een zaak rond beschuldigingen dat de bank signalen van Madoffs misdaden heeft genegeerd toen hij die pleegde als klant van JPMorgan Chase.

Daarnaast heeft de overheid geld opgehaald met beslagleggingen op particuliere bezittingen, waaronder zo'n 2,2 miljard dollar uit het nagelaten vermogen van de wijlen Jeffry Picower, een investeerder die naar verluidt het meest profiteerde van Madoffs piramidespel.

Zowel JPMorgan Chase als de weduwe van Picower hebben altijd hun onschuld volgehouden.

Exodus

Onderzoekers van de Cornell Universiteit in New York concludeerden afgelopen zomer dat de oplichting van Madoff ook grote gevolgen heeft gehad voor andere beleggingsfondsen. Mensen die slachtoffers van Madoff kenden of in hun buurt woonden, zouden sinds 2009 maar liefst 363 miljard dollar hebben teruggetrokken uit fondsen waar zij in belegden.

"De geldopnames waren in sommige gebieden zo groot dat sommige fondsen erdoor failliet gingen", aldus mede-auteur Scott Yonker van het onderzoeksrapport.

LEES OOK: Beursboef Bernie Madoff ontpopt zich in de gevangenis tot keizer van de warme chocolademelk